Značná časť ceny plynu zostane pod vplyvom nového vlastníka SPP

11.12.2012 Bratislava

Bratislava 11. decembra (TASR) - Z pohľadu cien zostane aj po zmene vlastníckej štruktúry značná časť ceny plynu pod vplyvom nového vlastníka, keďže dcérska spoločnosť SPP - distribúcia, a.s., zostane v jeho vlastníctve. Upozornil na to pre TASR Peter Marčan z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť (ESI).

Vláda má v stredu (12.12.) prerokovať návrh právnych dokumentov súvisiacich so zmenou vlastníckej štruktúry spoločnosti Slovak Gas Holding B.V. a realizáciou modelu nezávislého prevádzkovateľa prepravnej siete v spoločnosti eustream. Výsledkom reorganizácie vlastníckej štruktúry má byť 100-% vlastníctvo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) štátom, ale bez dcérskych spoločností. Tie budú vlastnené SPP a novým spolumajiteľom, českým Energetickým a priemyslovým holdingom (EPH) v pomere 51 ku 49 %, pričom EPH bude mať v dcérskych spoločnostiach zachovanú rovnakú mieru kontroly, aká mu prináleží podľa akcionárskej zmluvy.

"Týmto krokom získava Slovenská republika bezvýhradnú kontrolu nad cenotvorbou v oblasti dodávok pre zákazníkov a taktiež hodnotu obchodnej značky SPP," vysvetlilo zámer ministerstvo hospodárstva.

V zmysle platnej legislatívy by však podľa Marčana nemal do cien zasahovať štát, ale mali by byť výlučne v kompetencii Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Štát totiž má podľa neho mnohokrát iné motivácie, napríklad sociálne faktory, ktoré ale na druhej strane znižujú ziskovosť firmy, pričom práve aj zo zisku regulovaných spoločností sa financuje štátny rozpočet.

"Plošne umelo stláčané ceny navyše strácajú solidárnosť, keďže z nich benefitujú aj tie domácnosti, ktoré nie sú v sociálne horšom postavení," zdôraznil analytik. Ak štát chce riešiť ceny energií v sociálne slabších domácnostiach, mal by to podľa neho robiť cielene a konkrétne, a nie plošným tlačením cien smerom nadol.

Poznamenal, že v súčasnosti nie je ani jasné, akým spôsobom sa zrealizuje zvýšenie majetkovej účasti štátu v SPP na 100 %. "Faktom zostáva, že materská spoločnosť SPP, a.s., podľa neoficiálnych informácií vykazuje stratu z regulovanej dodávky plynu pre domácnosti. Hodnota tejto spoločnosti je teda ovplyvnená aj týmto faktom. Bude preto zaujímavé vidieť, za akých podmienok nový vlastník - holding EPH odstúpi svoj podiel v SPP," dodal Marčan.
 

Vyberte región